Yalnızlık Duygunuzu Nasıl Aşabilirsiniz?

Bu yazımda yalnızlık duygunuzu nasıl aşabileceğinizden bahsediyorum. Ancak onunla mücadeleye başlamadan önce onu daha yakından tanımanız gerekiyor. Bu açıdan, eğer okumadıysanız bu yazıya bir giriş yazısı niteliğindeki “Yalnızlık” İle “Tek Başına Olmak” Arasındaki Fark yazısını okumanızı ve sonrasında bu yazıdan devam etmenizi tavsiye ederim. 

Yalnızlık Duygusu

İlk bölümde, “yalnızlık” duygunuzun sadece bir algıdan ibaret olduğunu ve aslında gerçeğinizin “tek başına olmak” olduğundan bahsetmiştik. Bunun gerçeğiniz olma sebebi de aslında özünüzde muhtaç olmayan ve tam bir insan olmanıza bağlı olması. Hayatınızda birileri olmadığında ve onlara muhtaç olmadığınıza inandığınızda “tek başına olma”yı  zorunluluktan ziyade bir tercih durumuna taşımış olursunuz.  

Bunu başardıktan sonra da kendinizi huzur dolu ve güvende hissetmek adına dış faktörlerden gelecek sevgi ve ilgiye muhtaç kalmayacağınız için ilişkilerinizin çok daha sağlıklı ve yapıcı bir hale geleceğini göreceksiniz. Artık sevgi açı biri olarak hareket etmeyeceğiniz için de duygularınıza mantığınız rehberlik edecek.

Aynı zamanda mantığınız, karşı tarafa bağımlı hale gelip acı çekmenize ve ödünler vermenize de mani olacak. Terk edilme, ayrılık korkusu ve kıskançlık dolu hesaplaşmalar yerine ilişkinizdeki güzel anların tadını çıkartıp sevdiğinizle muhteşem bir paylaşım durumuna terfi edeceksiniz.

Peki yalnızlık duygunuzu nasıl aşabilirsiniz?

Yalnızlık duygunuzu ancak kendinizle baş başa kaliteli vakit geçirerek aşabilirsiniz.

1- Meditasyon yaparak.

Yalnızlık duygunuzu aşabilmenin en iyi yollarından biri düzenli meditasyon yapmaktır. Meditasyon, tek başına olma halinin merkezine giden en kestirme yolu sunacaktır sizlere. (Yapılan bilimsel araştırmalara göre düzenli meditasyonun depresyon, stres, kaygı ve huzursuzluk seviyelerini düşürmede çok etkili olmasına ek olarak kalp damar, sinir ve sindirim rahatsızlıkları gibi bir çok hastalığın önlenmesine de ciddi katkı sağladığı görülmüştür.)

Meditasyon nasıl yapılır? 

  • Rahat bir yere uzanın ya da dik duracak şekilde oturun ve hareket etmeyin.
  • Gözlerinizi kapatın.
  • 3 defa burnunuzdan derin nefes alıp verin.
  • Tüm vücudunuzu yukarıdan aşağıya doğru kademe kademe serbest bırakıp rahatlattığınızı hissedin.
  • Nefes alıp verişinize ya da kalp atışlarınıza odaklanıp nefesinizi, kalp atışlarınızı ve tüm vücudunuzu izlemeye başlayın. (Size en kolay gelen birine ya da hepsine birden de odaklanabilirsiniz.)

Alışık olmadığınız için bu duruma hemen ayak uyduramayabilirsiniz ancak sabredin ve zamanla nefesinizin kontrolünün sizden çıktığını ve bilinçli bir müdahalede bulunmadan onu sadece izleyip huzur dolduğunuzu fark edeceksiniz. 🙂

Meditasyonu istediğiniz kadar yapabilirsiniz ama amacınıza ulaşmak adına her gün düzenli bir şekilde en azından 10 dakika boyunca yapmanızda fayda olacaktır. Eğer alışmakta zorluk çekerseniz tercihen kullaklıkla dinleyeceğiniz linkteki müziği: Marconi Union – Weightless

ya da

diğer söz içermeyen meditatif veya klasik müzikleri de dinleyerek meditasyon yapabilirsiniz.

2- Normalde başkalarının katılımına ihtiyaç duyduğunuz etkinlikleri kendi başınıza yaparak: 

  • Yürüyüş yapmak
  • Müzik dinlemek
  • Düzenli spor yapmak

Eğer eşiniz dostunuz ya da sevgilinizle beraber yaptığınız ya da birlikte katıldığınız etkinlikler varsa bunları en başta yalnız yapmakta zorlanabilirsiniz. Ancak bilinçaltınızın konfor alanından çıkıp eski alışkanlıklarınızı yıkmak adına kendinizi biraz zorlamanız gerekecektir. Fakat sabırla devam ettiğiniz sürece zaman içerisinde bu etkinliklere tek başınıza katılmanın başkalarıyla katılmaktan çok daha eğlenceli olabileceğini de göreceksiniz.

Mesele maç veya TV tutkusu olan evcimen eşinizi veya sevgilinizi beklemek yerine bir konsere, sergiye, restorana veya geziye kendiniz de gidebilirsiniz. Bazı etkinliklere tek başına katılmayı bir alışkanlık haline getirebilen insanların artık kendi başlarına hareket etmekten çok daha zevk aldıkları yapılan araştırmalarla da kanıtlanmış bir gerçektir. Bunu başkalarıyla ya da tek başınıza katıldığınız etkinliklere ayrı ayrı başarı puanları vererek kendiniz de gözlemleyebilirsiniz. 😉

3- Kitap okuyarak

Kitap okumak, size tek başınıza ve yerinizden kalkmadan bir çok insanla tanışıp hiç gitmediğiniz ya da gidemeyeceğiniz yerleri gezip görme imkanı tanır. Ayrıca bu yolculuğunuzda size içinizdeki çocuk da eşlik edeceği için onunla okuduklarınız üzerine duygu ve düşüncelerinizi de paylaşabilirsiniz. Bu paylaşım, kendi özünüze ve benliğinize yakınlaşmanızı sağlayacağından artık “yalnızlık” sözcüğünü de lügatınızdan çıkartmanız kolaylaşacaktır.

Bireysel Danışman ve I-Control® Uzmanı Buğra Akyol, sizlerle daha mutlu ve anlamlı bir hayatın sırlarını paylaşıyor. Buğra Akyol'un uyguladığı I-Control® sistemi ile tüm sorunlarınızdan kurtulmak için buraya tıklayın. 

One Response to “Yalnızlık Duygunuzu Nasıl Aşabilirsiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir